Ongelukken in huis: van de trap vallen

Het behoort tot een van de meest voorkomende ongelukken in huis: van de trap vallen. En voor u het in de gaten heeft, kan het al gebeurd zijn. Denk daarbij aan uitglijden op de trap, een traptree missen of gewoonweg struikelen. Gelukkig zijn er heel wat dingen te bedenken die u kunt doen om het risico op van de trap vallen zo veel mogelijk te beperken.

Kleine kinderen: plaats traphekjes

Uw kinderen zijn razendsnel en voor u het weet kunnen ze zo maar het trapgat inschieten. Als u gebruik maakt van traphekjes, hoeft u niet bang te zijn dat de kinderen per ongeluk (of bewust) de trap op of af gaan. Traphekjes zijn voorzien van kinderbeveiliging zodat ze ook niet zo maar even open te maken zijn door kinderen.

Voorkom uitglijden

Als volwassenen van de trap vallen, is dat meestal omdat ze uitglijden. Dat kan over een schoen, een achtergebleven stuk speelgoed of een krantje zijn. Maar het kan ook gebeuren op momenten dat er helemaal geen andere spullen op de trap liggen te slingeren. Vaak komt dat doordat de trap zelf veel te glad is. Als u uw trap bijvoorbeeld alleen geschilderd heeft, kunnen de tredes spekglad zijn; zeker als u op sokken bent. Een oplossing daarvoor is om de trap te bekleden met tapijt. Toch heeft dat ook lang niet altijd het gewenste effect.

Voorzie uw trap van kunststof trapmaantjes

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun trap te bekleden met kunststof Trapmaantjes. Die zijn namelijk voorzien van anti-slip zodat u zonder gevaar de trap op en af kunt lopen. Ze zijn heel gemakkelijk op de trap aan te brengen dankzij de meegeleverde dubbelzijdige tape.

U ziet het: er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het gevaar op van de trap vallen te voorkomen. Bekijk wat voor uw situatie de beste oplossing is en maak van uw trap weer een veilige plek.